søndag 8. januar 2012

Glasskulemakerene hos Sølvsmedene på Epla

Sølvsmedene har to glasskulemakere blandt seg. I tillegg til å være gullsmeder, holder både Lise og Therese på med lampwork beads; glasskuler laget av glass man smelter rundt en stålpinne i en stor loddeflamme.
Lise kaller det å grille, og hun jobber best om natten, når det er mørk og stille og hunden sover.

Therese lager kulene sine aller best om morgenen, akkurat i det solen står opp og kattene har dratt ut på frokostjakt.


Senere skal vi lage dere et fint blogginlegg om HVORDAN vi gjør dette, nå skal vi først vise dere litt av mulighetene en moderne smykkemaker har med glasskuler. For de første glasskulene fant nok menneskeheten ved vulkaner og under bål der sand hadde smeltet.
Glassperler er nemlig smeltet sand! 
Og du kan klikke på bildene for å se bedre!Lise lager veldig kunstneriske kuler, jobber med form og uttrykk og spontanitet for å få frem det geniale. Mens glasset er glødende og seigt som sirup former hun det i flammene og forundres stadig over hva hun finner i tuppen av glasspinnene. Hun har faktisk funnet et helt folkeslag der som hun kaller Alvetårefolket. De har eget adopsjonskontor på Epla!For henne er spenningen og prosessen for hva hun finner i flammen det spennende. Hun jobber for å få til sitt eget uttrykk, sin signatur på hver enkelt kule.Lise er ikke helt tam,
hvertfall ser det ikke sånn ut på kulene hun lager :-) Men så kaller hun seg Trollsmed også.

De blir nemlig ikke alltid KULER!
Eller det vi tradisjonellt kaller.. perler.

Men nettopp det er mulighetene i glass, det lever sitt eget liv, det gjelder bare å temme det.....

Unntakene kommer når Lise tar på disiplindressen, og er så disiplinert at hun selv blir skremt. Men som andre materialer er GLASS krevende og man bør vite hva man gjør før man blander materialer og farger og går ut og selger ferdige produkter. Akkurat som sølv og gull.


Selv trøster hun seg med at slikt som dette over med tekst, men notater... nei å nei...  av (hun laget to hundre sånne perler..) gjør hun for å LÆRE og skjønne materialene sine.

Lise fikk første gang øyet opp for at det var mulig å lage sine egne perler da hun fant en gal, gal perlemakerske på nettet som het Sharon Peters.
 Deretter oppdaget hun en helt NY og fryktelig vanedannende verden, som italienerne syns var så mye verdt at de faktisk holdt den hemmelig på en øy som het Murano, så ingen andre fikk lære hvordan glassperler ble skapt.

Etter å ha lekt lenge med ferdigkjøpte tsjekkiske perler, dro hun rett og slett til Tsjekkia og lærte seg å grille sine egne. I glass - selvsagt. For glassperler var fyfy dengang hun lærte seg sølvsmedfaget, på 70tallet.

Therese prøver å få dem perfekt runde, glatte, med skjulte verdner inni, hun strever med vanskelige teknikker, og elsker det vakre. Thereses kuler er dannede.  (bare av og til er de litt rampete)

Therese satt i sin perlebutikk en dag og kjedet seg litt, og så kom det en nederlandsk selger inn, og spurte om hun noen gang hadde prøvd å lage glasskuler.... Hun så litt uforstående på ham, men så låner han henne "passing the flame" av Corina Tettinger ( http://www.corinabeads.com/ ). Hun tar den med hjem, leser den fra perm til perm på en natt, og neste gang han kommer innom ber hun ham hjelpe henne med å bestille en startpakke.... sånn begynnte eventyret for nesten fire år siden, og fremdeles er det like utfordrende og morsomt....


Begge elsker de å leke med farger, former, begge leker seg gjennom kunsten sin for å skape smykker av glede. Begge er minst like mye kunstnere som håndverkere, og begge elsker å få lov til å lage vakre ting.Felles innlegg av Therese og LiseSølvsmedene på Epla
Besøk http://solvsmedene.epla.no

Trykke LIKER på Facebook!

Følg oss på bloggen :-) ved å skrive deg inn under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar