mandag 26. desember 2011

Armlenke, fra sølvkuler til ferdig

Therese har satt igang igjen på verkstedet, og tenkte hun skulle dele hele prosessen med å lage en armlenke med dere.


Hun ville gjerne lage noe i rent sølv, 999 tusendeler, Argentum; atomnummer 47 i det periodiske system, eller fintsølv som vi gullsmeder kaller det.

Det får man bare kjøpt i granulat, altså småkuler. For å kunne lage noe av det, må det smeltes sammen til en større bit.
Ideen er å lage en ertelenke med store, smidde ledd, og Therese begynner da med en liten haug med fintsølv, og smelter det sammen til en klump.

Denne må hun så smi for å få smal og avlang, den skal etterhvert bli en flat tråd.


Mye smiing og oppvarming mellom hver runde, selv om fintsølv er veldig mykt blir det hardt av å smies, men når man varmer til det er rødgødende, eller 'å gløde' som vi kaller det, slipper spenningen, og sølvet blir igjen mykt.
Etterhvert blir bolten såpass smal at hun kan bruke valsen for å få den tynnere, hun valser, gløder, valser, gløder.....

Nå har det som først var granulat, så en klump, så en tykk bolt endelig blitt til det hun skal lage leddene av, en tråd som er buet på en side og flat på den andre, altså en halvrund tråd.

Hittil har det gått over 2 timer, og det som startet med pene pikehender, har etterhvert som prosjektet skrider frem, blitt mer og mer gullsmedfingre..... :-)

Nå snurrer hun tråden opp som en spiral på en stålstang, eller en rigel, tar ut rigelen, og så sager hun opp spiralen, og får rundinger, eller øsken.


Disse gløder hun igjen, og så bøyer hun dem sammen så endene møter hverandre perfekt.Så loddes de. Etter at de er loddet, tar hun frem en skrånende stålstang, eller en fatningsdor, (som er en miniutgave av en ringdor, som man justerer og smir ringer på) og smir hvert ledd helt jevnt og rundt. Hun passer også på at hun lager jevne  hammermerker på sølvet, de skal være med til slutt.


Nå må noen av ringene sages opp igjen, øsknene innpå, og loddes sammen til slutt.


Etterhvert settes alle smålenkene sammen, og en lenkebit er ferdig. 13 lenkeledd tok akkurat 3 timer og 10 minutter, og biten måler 9 cm.

Dagen etter tok det nesten 4 timer å lage resten av leddene, og så begynnte hun på låsen.

En armlenke i bare fintsølv kan stemples med 999, men hvis man lodder på noe metall av lavere verdi, eller lødighet som gullsmedene sier, må det stemples med lavest verdi. Derfor hadde ikke Therese lyst til å lage eller sette på lås i 925sølv, men fintsølv er for mykt til å bruke til den låsen hun hadde lyst til å lage, så da laget hun hengsel og 8-tall i 585 gull, en liten, lekker detalj som er solid, brukervenlig og ikke senker sølvstemplet. Men, hun kan selvfølgelig ikke stemple med gull, for siden det sitter på sølv, må alt stemples med lavest verdi.Så må alt slipes og poleres, det tar sin tid og gjør at man kan si farvel for evig og alltid til pene, dannede damehender, er man gullsmed, så er man gullsmed, og fingre med hakk og kutt og sår og skitt er det beste beviset for at man trives og har det gøy!


Armlenken på 34,5 gr.fintsølv tok totalt 8 timer og 40 minutter å lage, men det var det verdt, ikke sant?Lagt inn av Therese Mæhle


Sølvsmedene på Epla
Besøk http://solvsmedene.epla.no

Trykke LIKER på Facebook!

Følg oss på bloggen :-) ved å skrive deg inn under.

6 kommentarer:

 1. Imponerende arbeid, nydelig! Jeg /trenger/ å kjenne vekten av denne i hånden, og la den "renne" fra den ene hånden til den andre!

  SvarSlett
 2. Et fantastisk innlegg! SÅ mye arbeid for et armbånd.. nydelig er det og, men det spørs om du får betalt for alle timene.

  SvarSlett
 3. Kjekt å se, og så fint resultat :)

  SvarSlett
 4. Veldig morsomt å se arbeidet og det flotte håndverket som ligger bak!

  SvarSlett
 5. Så utrolig kult! Angrer litt på at jeg ikke bestemte meg for å bli sølvsmed når jeg ser dette! Hadde vært kjempekult å lagt smykker! :) Ble et kjempefint armbånd!

  SvarSlett
 6. Fantastisk vakkert! :)

  SvarSlett