fredag 1. juni 2012

Raku og smykker

Halssmykke med 925 sølv, ferskvannsperle, porselenslilje, rakubrent porselen og sølvleire, håndfarget silkebånd. 
Filigran med rakubrent steingods og sølvleire.
Jeg(Hanne Styhr) har det siste året jobet med keramikk for å finne kombinasjonsmuligheter mellom metall og keramikk. Dermed beveger jeg seg ut av den trygge konteksten som smykkene har vært og ut på nye områder. Har i mange arbeider tenkt smykker, men også krukker hvor jeg kunne jobbe med større flater.
Har i tillegg eksperimentert med noe som kjennetegnes som Rakuteknikk.  I tillegg har jeg bevisst brukt redusering med sagflis for å få frem fargene.

Raku er egentlig japansk keramikk, fremstilt av pottemakerfamilien Raku i Kyoto. Familien har i tallrike generasjoner vært keramikere. Raku-keramikken kjennetegnes ved sin svarte eller tomatrøde glasur og perforerte, tykke skåler. I USA ble raku-teknikken populær i 1960-årene. Her lærte den norske keramikeren Grete Helland-Hansen Nash teknikken. Hun brakte med seg kunnskapen hjem og var en viktig inspirator for den store gruppen norske keramikere som begynte å brenne raku-keramikk i 1970- og 1980-årene(Store Norske Leksikon, http://snl.no/raku-keramikk).

Flere av gjenstandene vil bli lagt ut for salg på Sølvsmedene på Epla

Her er en av krukkene i steingods med sølvleire og patinert kobberlokk.
Les mer under bildet...
En av krukkene med patinert kobberlokk.
 
Rakutønne og gassbrenner

Det har vært en utrolig lærerrik prosess og fantastisk morsomt.  Ingenting er bedre enn å stå ute ved rakutønna en fin dag, jobbe med elementene, kose meg med en kopp kaffe eller te innimellom brenningene.  Og i tillegg få spennende resultater!
Aah... LOVE IT!Utrolig spennende og kunne titte rett inn i ovnen! :o)
Lagt inn av Sølvsmedene på Epla Besøk http://solvsmedene.epla.no/ Trykke LIKER på Facebook! http://www.facebook.com/solvsmedene Følg oss på bloggen :-) ved å skrive deg inn under.

2 kommentarer:

  1. Spennende, og nydelig det første smykket øverst:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Aggai! Veldig hyggelig å høre. Det blir flere i samme stil i kommende uker som blir lagt ut for salg:o)

      Slett